maandag 29 augustus 2011

Pasta met tonijn

Voor 2 personen:

160g vlinderpasta
1 bakje huttenkase
2 sachetjes Tuna with a twist (met ovengedroogde tomaten)
1 ui
1 lepel pesto
rucola
(cherry tomaatjes optioneel)
zout en peper

Je kook pasta, vervolgens bakt je ui, je voeg daarna huttenkase, tonijn, pesto en zout en peper toe. Op het einde rucola en optioneel gehalveerde tomaatjes. Zout en peper naar smaak.

zondag 28 augustus 2011

Kip gemarineerd in yoghurt vrij naar Merijn Tol

Erg lekker en super makkelijk!

Voor 2 personen:
2 kippenbouten of 4 drumsticks
1 klein bakje grikse/turkse yoghurt (ik gebruik Totaal 10% en aub geen light)
Marokkaanse kruiden ras-el-hanout (te koop in vrijwel elke Marokkaanse winkel of Dille-Kamille)
3 teentjes knoflook
Muntblaadjes
Zout
3-4 lepels olijfolie

Meng yoghurt met teentjes uitgeperste knoflook, flinke scheut kruiden (3 soeplepels) en wat zout. Besmeer de kip met je mengsel en marineer hem ca. 1 uur erin. Meng nog 1-2 lepels ras-el-hanout met wat olie en besprinkel hiermee de kip. Vervolgens bak de kip ca. 1 uur op 200 graden in de oven. Na half uur draai de kip om. Als kip klaar is, bestrooi hem met verse muntblaadjes. Serveer met Marokkaanse brood en een simpele salade.





maandag 22 augustus 2011

Brood met Guiness van Liska

Ik heb dit brood van een verre internetkennis van mij: Liska. Hier haar broodblog: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/11/pszenny-chleb-piwny.html (wel in het pools maar foto's zijn zeker de moeite waard om te zien).
Dit brood is ontzettend makkelijk, lukt altijd (SORRY Twinkle!) en daarbij is ie ongelooflijk lekker.

Wat je nodig hebt:

260 ml donker bier (bv. Guiness, die is het lekkerst!)
260 ml water
600 g bloem (vandaag heb ik spelt geprobeerd en die werkt ook prima)
3 theelepels zout
10 g verse gist (als ik die niet heb dan doe ik ook 1/2 pakje van een droge)

Mix alle ingrediƫnten en laat het deeg bedekt met folie 12-18 uur op een warme plek staan. In principe zou je het gewoon met een houten lepel kunnen mengen, maar ik ben te lui en gooi ik het in mijn KitchenAid.

Na die tijd strooi wat bloem op de keukentafel of plank en vouw het deeg paar keer tot een soort bol bedekt met bloem wordt. Het moet niet meer plakken. Gebruik gewoon meer bloem als het deeg erg plakt.

Vervolgens bestrooi een theedoek met bloem wikkel deze om de bol deeg. Laat het deeg in een vergiet zo nog ongeveer 30 minuten staan.

Ondertussen kan de over op 230 graden Celsius worden voorverwarmd. Zet een bakpan met dikke want en deksel (Ik gebruik mijn onsterfelijke Le Creuset) tijdens het verwarmen in de oven. Laat deze ongeveer 30 minuten goed op temperatuur komen.

Rol de bol deeg uit de theedoek in de hete pan. Pan moet gewoon schoon zijn, geen smeersels nodig. Zet deze weer met deksel voor 20 minuten in de oven. Haal daarna de deksel van de pan en laat het brood (in de pan) nog 20 minuten bakken in de oven.




dinsdag 9 augustus 2011

Povarella met gerookte zalm



Voor 2 personen

Als je een liefhebber van Fattoria bent, dan gebruik je 1 potje povarella, anders gewoon blokjes gepelde tomaten uit een blik.

1 pot povarella
1-2 uitjes
1 klein potje creme fraiche
1/2 blokje bouillon
sap van 1/2 limoen of citroen
pasta
100-150 g gerookte zalm

Eerst bak je de uitjes in wat olie, vervolges doe je de tomaten en 1/2 bouillonblokje erbij. Wat later ook het bakje creme fraiche. Pas op het einde pers je 1/2 limoen erbij.

Je serveer het met pasta en gerookte zalm. Zalm doe je pas erop als alles al op een bord licht, dus je kookt het niet mee.

Maroccanse couscous

Voor 2-3 personen

100 g couscous
200 g gehakt
Provancalse wokgroenten (AH)
pruimen op siroop
fetakaas
shoarma kruiden

Eerst bak je het gehakt in een beetje olie, vervolgens voeg je de groenten toe. Je doet er shoarma kruiden, zout en peper bij.
Als alles bijna gaar is schenk je de pruimen samen met de siroop over vlees en groenten heen. Je laat het eventjes zachtjes koken.
Tegerlijkertijd maak je couscous: 100g + 150 ml water, daarbij zout en alsnog flink shoarma kruiden.

Je serveer de groenten op de couscous en bestrooi je het met verkruimelde feta.
Lekker met wat groene sla.

dinsdag 2 augustus 2011

Clafoutis met courgette en geitenkaas

Voor 4 personen, maar je kan het makkelijk opwarmen/ invriezen!
Bereiding niet langer dan 15 min! + baktijd

2 courgettes
2 uien
2 geitenkaasjes met korst (of lekkere brie of geurige camembert)
250 ml creme fraiche
5 eieren
tijm
zout, peper
olie

Snij de courgettes in ronde plakjes, snij ui fijn. Baak deze 15min samen in een beetje olie. Als ui wat gecarameliseerd lijkt en courgettes zijn al bruinig voeg zout, peper en tijm toe.
Tijdens bakken van courgettes meng de eieren, creme en een beetje zout en peper.
Snij de geitenkaas in kleine rondjes.

Daarna je neemt een bakvorm: vet het een beetje in, en eerst de courgettes met ui op de bodem, vervolgens stukjes geitenkaas en daarna eieren-creme mengsel.
Wat je nog moet doen: 30 minuten op 200 graden in de oven.
Warm serveren!
Errrrrg lekker!

Erg lekker met een salade met sla en tomaten :D