vrijdag 23 september 2011

Echte pindasaus

100 g geroosterde pinda's of bio pindakaas Crunchy
1 grote rode peper
1 tl Petis (garnalen zwarte pasta, optioneel)
1-2 tenen knoflook
Flinke scheut ketjap manis
Zout
Tl bastaardsuiker
Paar druppeltjes limoensaap
Water

Alles pureren en eventueel wat water toevoegen als het te dik is!

Laxosoep van Komang-Nik

Straks meer Indonesische recepten! Ik leer hier echt veel!

Voor 4 personen:

2 cm gember - geraspt
2 cm oranje gember (optioneel)
1 chili pepertje
2 tenen knoflook
Beetje zout of een blokje bio bouillon
Klein bakje kokosmelk
400 g kipfilet in kleine blokjes gesneden
1 in dunne ringen gesneden prei
2 Klein gesneden uien of paar lente uitjes
2-3 in plakjes gesneden knoflook teentjes
Pak miehoen (rijstpasta)
Vissaus

Eerst gember met chili, zout, 2 tenen knoflook en wat water pureren, zo maak je boemboe! Dit mengsel even in een flinke scheut olie bakken. Na 1-2 minuten voeg de kip toe en bak het even. Vervolgens voeg 500 ml water en breng aan de kook. Voeg prei en op het laatst kokosmelk toe.
In aparte pan kook miehoen en leg het klaar in 4 soepkommen.
Vervolgens bak uitjes en plakjes knoflook krokant bruin.
Voeg wat vissaus naar smaak toe.

Soep over miehoen, gebaken uitjes erop bestrooien en het is hemels!!!

dinsdag 6 september 2011

Kipfilet met tijm

Voor 2 personen:

2 (bio) kipfilets
1-2 uien
600g paddenstoelen (liever dan champignons)
Aardappels
Tijm (verse is lekkerder) 1 lepel blaadjes
Bakje crème fraiche
Zout, peper, boter

Paddenstoelen en ui grof hakken. Eerst bak je ui in boter en vervolgens de paddenstoelen. Je wacht totdat hele water opgenomen wordt. Je voeg crème fraiche toe en kook je zachtjes 2-3 min. Het is belangrijk om het steeds te roeren. Zout, peper en 1/2 tijm erbij.
In aparte pan bak je kipfilet die daarvoor gezouten, gepeperd en met de rest van tijm bestrooid was. Het hoef niet gaar te zijn, gewoon eventjes.
In een ovenschaal leg je de paddenstoelen met ui, gehalveerde en met boter en zout besmeerde aardappels en kip. Je baakt het voor 40 min in 200 graden. Wat sla erbij en klaar!

maandag 5 september 2011

Sajoer volgens Janneke Vreugdenhil

Recept van mijn favo Nederlandse kokkin - Janneke Vreugdenhil

http://www.nrcnext.nl/koken/2011/09/05/ehbo/
Voor 4 personen:

voor de boemboe:
2 tenen knoflook, gepeld
1 ui, geschild en in kwarten
5 cm verse laos- of gemberwortel, in schijfjes
1 flinke theelepel sambal manis
1 theelepel bruine basterdsuiker

voor de soep:
2 eetlepels arachideolie
600 ml kippen- of groentebouillon
1 blik (400 ml) kokosmelk
2 vastkokende aardappelen, geschild en in dobbelstenen
250 gram kousenband (of sperziebonen) in stukjes
1 stengel sereh, geknoopt
100 gram taugé
100 gram spinazie
150 gram garnalen of blokjes tofu of 4 hardgekookte, gepelde eieren

Doe alle ingrediënten voor de boemboe, plus een snufje zout, in een keukenmachine of vijzel en maal of wrijf tot een pasta. Verhit de olie in een wok of soeppan. Fruit de boemboe hierin een paar minuten, tot de uien beginnen te kleuren.

Voeg de bouillon, kokosmelk, aardappelen, kousenband en sereh toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de groenten zachtjes gaar koken. Voeg op het laatst de taugé, spinazie en garnalen, tofu of eieren toe. Zet het vuur meteen uit en laat de soep voor het serveren nog een minuutje staan. Geef er gekookte rijst en extra sambal bij.

Soep met hummus

1 ui
2 courgettes
1/2 L groenten bouillon
1 bakje hummus (welke je maar lekker vindt, ik hou van picante)
Beetje citroensap
Zout, peper
Peterseli
olijfolie

Bak eerst ui tot dat ie bruin wordt, vervolgens voeg courgettes toe. Als courgettes zacht zijn voeg bouillon toe en kook 20 min.Mix alles met stafmixer, voeg zout en peper naar smaak. Voeg hummus en wat citroensap. Serveer met peterselli.
Als je andere groenten wil gebruiken, dat mag. Combinatie courgettes met aubergines, of gegrilde paprika (uit een potje als je het zelf niet wil grillen) is ook erg lekker

zondag 4 september 2011

Foo Yong

Als dat geen snel en lekker gerecht is dan weet ik het niet meer ;-)

Recepten kan je naar je smaak en zin aanpassen. Je kan ipv tomaatjes ook erwtjes, paprika of champignons gebruiken. Alles bij elkaar kan ook hoor!

Rijst voor 2 personen
6 eieren
20 cherrytomaatjes
1 ui
1 eetlepel sojasaus
2 lepels olie
sesam (optioneel)
knoflook (optioneel)

Rijst kook je op een gewone manier ;-)

Eieren meng je met sojasaus.
In een grote pan bak je het ui bruin, daarna voeg je gehalveerde tomaatjes, rijst en alles goed roeren. Vervolgens voeg je de eieren toe, je bakt het steeds roerend tot dat de eieren gaar zijn. Op het einde bestrooi je alles met wat sesam.
Als je wil kan je natuurlijk wat hamblokjes of verse vis erbij doen!

De simpelste spaghetti volgens Giuliana (Fattoria)



Voor 2 personen

160 g spaghetti
4-5 eetlepels geraspte pecorinokaas
1 blik gepelde tomaten
5 teentjes knoflook
1/2-1 pikante rode pepertje
flinke scheut olijfolie (4-5 eetlepels)
verse basilicumblaadjes
1 kleine eetlepel suiker
zout

Fruit in een pan de teentjes knoflook en in de stukjes gebroken rode pepers in de olie en laat ze aan alle kanten mooi goudbruin worden. Haal de knoflooktenen eruit. Voeg de in stukjes gehakte gepelde tomaten, het zout, de suiker toe. Laar 15 min sudderen. Plet de tomaten fijn met een vork. Proef of je wat meer zout/suiker/peper nodig hebt. Gekookte spaghetti in de pan met de kokende saus doen. Vermeng de pasta en saus goed door. Het vuur uitdraaien en pecorinokaas erbij doen. Op het einde flink wat verse basilicumblaadjes erdoorheen roeren.

The best spaghetti ever!

Pasta met ricotta

Voor 2 personen:

160g pasta (fusilli zou het beste zijn)
1 courgette
1 bakje ricotta
geraspte pecorino of Parmezaans kaas
1/2 theelepel nootmuskat
2 lepels olijfolie
2 teentjes knoflook
Verse basilicumblaadjes

Verwarm de olijfolie met de knoflook en doe in kleine plakjes gesneden courgette en basilicum erbij. Voeg zout toe en bedekt de pan, laat het ongeveer 20 min op laag vuur koken. Doe de courgettes in de slakom en laat het ff afkoelen. Voeg de kas, nootmuskaat, ricotta en meng alles. Vervolgens doe je gekookte pasta erbij. Als je wil kan je bij courgettes wat spekjes of halmblokjes toevoegen, maar hoef niet ;-)