woensdag 21 december 2011

Makkelijke najaarssoep

Deze soep is zo gedaan, de ingrediënten altijd binnen handbereik.
 
Ingrediënten:
olie
grote zoete ui
3 teentjes knoflook
1blik gepelde tomaten
1 winterpeen
1 pastinaak
1 courgette
1/2 l bouillon
1/2 chillipepertje
paprikapoeder
handje peterselie
zout, peper
 

Bak
gehakte teentjes knoflook en ui in olijfolie .Voeg de tomaten toe. Verder voeg bouillon en de geraspte groenten (courgette niet schillen) toe. Eerst de wortel en pastinaak en daarna 3 -4 minuten de courgette. Kook voor 2 minuten,voeg paprikapoeder en chilipeper, bestrooi met peterselie.
Alles bij elkaar ± 15 minuten en je hebt een voedzame, dikke en smakelijke soep. Geniet ervan!

dinsdag 20 december 2011

Bacalhau com todos volgens Menno Steketee

Bron: NRCNext 20-12-2011

Voor vier tot zes personen:
800 gram kabeljauwfilet
4 eieren
20 zwarte olijven
8 sjalotjes
12 aardappelen
200 gram groene kool
2 knoflookteentjes
olijfolie
zout, peper
Kook de aardappels in zout water, laat ze afkoelen en snijd ze in dikke plakken. Kook de eieren mee. Snijd het vissenvlees in grote stukken en doe hierop een beetje zout en peper. Pak nu een ovenschaal en giet hierin wat olijfolie zodat de bodem én de randen vet zijn. Snijd nu de sjalotjes en de knoflooktenen in schijfjes, bak die heel eventjes aan en bedek met de helft hiervan de bodem, plus wat gesneden groene kool. Leg nu hierop de helft van de plakken aardappel en daar weer bovenop de helft van de stukken vis. Giet ook nog wat olijfolie op de vis.
Leg nu hier nu eenzelfde laag bovenop en maak af met de olijven en in plakken gesneden gekookt ei.
Zet de oven op 180 graden en plaats de ovenschaal hierin en dek gedeeltelijk af met alufolie. Gaar in twintig minuten. Serveer met een salada mista van ijsbergsla, komkommer, tomaten, olijven, paprika en tonijn uit blik. Drink hierbij een róde Portugese wijn.

vrijdag 16 december 2011

White chocolate cheesecake


Bodem:

150g  digestive biscuits, gestampt
50g boter

Vulling
300g witte chocola in stukjes
400g philadelphia
2 eieren
150ml crème fresh of natuurlijke yoghurt
1 binnenkant van vanille stokje
Voorbereiding
1. Oven 170 graden
2.Gestampte biscuitjes mengen met gesmolten boter en hard tegen de bodem van een cakevorm aandrukken. Zet het voor paar minuten in de koelkast
3. Laat chocola in magnetron smelten
4. Philadelphia samen met eieren en vanille mengen, daarna crème fresh en op het laatst gesmolten chocola
5. Schenk op gestampte biscuitjes
6. Voordat je cheescake in de oven zet, bedekt het met een aluminiumfolie
7.  40 min bakken in 170 graden
8. Als klaar en gekoeld, serveer met zure jam (frambozen of zo)

Nigella Lawson chococheesecake met frambozen



200 g donkere chocola (70% of meer cacao)
200 g boter
300 g poedersuiker
5 eieren
110 g bloem
400 g monchou kaas
1 lepel vanille suiker
120 g frambozen (kan ook uit de diepvries)

Kaasmassa: 2 eieren 100 gr suiker en 1 lepel vanille suiker samen mixen

Oven 180 graden
Smelt chocola in de magentroon
Boter en 200gr suiker samen mixen, vervolgens voeg 3 eieren toe, goed mixen
Voeg gesmolten chocola en als het al goed gemixed is, voeg bloem toe
Schenk 3/4 van massa in je bakvorm, vervolgens je kaasmassa boven op
Wat er overblijft van chocolade massa dat boven kaas en op het einde moet je de frambozen in je cake indrukken
60 min bakken
Ongelofelijk heerlijk!

Risotto a la Milanese



Per persoon:
1 ui
2 handjes risotto rijst
1/2-1 bouillon blokje (ik gebruik bio en die zijn wat zachter dus 1 pp, anders  begin met 1/2 pp)
1handje Peccorino of parmezaan (goede kwaliteit)
1/2 theelepel safraan

Verwarm ruim olijf olie en voeg een lepel echte boter toe.
Bak de uien erin, maar laat ze maar glazig worden, niet bruin
Daarna voeg de rijst toe en langzamerhand bouillon. Beetje bij beetje laten verdampen.
Als hele bouillon opgenomen is laat het geheel nog even sudderen en voeg ruim geraspte peccorino toe.
Als je het al van het vuur afhaalt voeg 1theelepel saffraan toe.
Bon Apetito

Runderstoofvlees met rode wijn

Bron: www.ah.nl/recepten

2 uien, gesnipperd

2 laurierblaadjes

5 jeneverbessen

2 el gedroogde rozemarijn

1 kg runderlappen

1 fles volle rode wijn (bijv. Chianti 0,75 l)

25 g boter

2 el olijfolie

400 g winterpeen in plakjes

4 stengels bleekselderij, in plakjes

Doe de ui, de laurierblaadjes, de jeneverbessen en de rozemarijn in een grote kom. Leg het vlees erop en schenk de wijn erover. Laat minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast marineren. Langer marineren mag ook; de smaken kunnen dan nog beter intrekken. Verhit de boter en de olie in een braadpan. Bak de groenten 5 min. Voeg het vlees en de marinade toe. Breng aan de kook. Laat minimaal 3 uur op laag vuur sudderen, bij voorkeur op een vlamverdeler. Neem het vlees uit de pan en leg het op een snijplank. Dek af met aluminiumfolie. Verwijder de laurierblaadjes, de jeneverbessen en de rozemarijn en pureer de groenten en de marinade met een staafmixer tot een saus. Snijd het vlees in plakken en schep de saus erbij. Lekker met aardappelpuree. In plaats van de gedroogde rozemarijn kunt u ook 2 takjes rozemarijn gebruiken.

Rundvlees in Guinness

Recepte komt uit het kookboek "Leon" en ik heb hem via Anath gekregen :D
Goddelijk!

Voor 4 personen

1kg stoofvlees in blokjes
2 blikken Guinness (1L)
Paar spietjes tijm
2 laurierblaadjes
3 eetlepels boter
1 lepel olie
3-4 middelgrote wortels in plakjes
1 grote zoete uit grof gehakt
1 koolraap, in blokjes van 2,5 cm (knolselderij kan ook!)
1 teentje knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
4 eetlepels bloem
600 ml runderbouillon
zout en peper

Marineer het rundvlees samen met de tijm en de laurierblaadjes 24 uur in Guinness. Giet de volgene dag Guinness af en bewaar dit. Verwarm vervolgens een grote ovenvaste pan met dikke bodem. Verwarm de oven tot 180 graden. Breng het vlees op smaak en bak het in de boter en olie tot dat het lekker gekleurd is. Vervolgens voeg de wortels, ui en koolraap toe en laat dit met deksel op de pan 10 tot 15 minuten zweten tot de groenten zacht zijn. Roer de knoflook en tomatenpuree erdoor en laat nog 5 minuten pruttelen. Strooi de bloem erover en roer goed. Giet er nu de Guinneesmarinade over, en schraap terwijl je het vocht met een kwart laat inkoken, de zalig aangezette delen van de bodem van de pan. Bedek de ingredienten met de runderbouillon en breng rustig aan de kook. Zet de pan in de oven en laat ongeveer 2 uur stoven tot het vlees uit elkaar valt als je er tegen duwt. Als de saus wat dun is, zet je de pan nog even op het vuur en laat je het even stevig inkoken, tot de saus aan de achterkant van een lepel blijft plakken. Breng zo nodig op smaak en serveer met rijst/pasta/aardappels.

vrijdag 9 december 2011

Linzensoep 4

1 biopompoen met schil in stukken gehakt
olijfolie
boemboe
1 pot gepelde tomaten
1 blik kokosmelk
200g rode linzen
1L bouillon

Boemboe:
2cm geraspte gember
1/2 Spaanse peper of 1/2 lepeltje sambal oelek
2 teentjes knoflook
1 klein uitje
citroengras (kan in poeder)

Alles mengen en pureren

In een pan met dikke bodem schenk je wat olie, vervolgens frituur je de boemboe voor 2-3 minuten.
Vervolgens voeg je de pompoen toe en roerbak je het even. Daarna schenk je tomaten uit een blik en voeg je kokosmelk toe. Dat laat je even meekoken en vervolgens schenk je bouillon erbij. Nu voeg je de linzen toe en laat je alles 30-35 minuten koken. Aan het einde pureer je alles en als je wil kan je het met wat koriander bestrooien.

Linzensoep 3

Volgens Janneke Vreugdenhil
Bron: NRCNext 28-11-2011
http://www.nrcnext.nl/koken/2011/11/28/soep-voor-occupanten/

Voor 4 – 6 kommen soep:
arachideolie
1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
stukje gemberwortel, fijngesneden
3 stengels bleekselderij, in smalle boogjes
1 afgestreken eetlepel kerrie masala
500 ml kokosmelk (fair trade)
1 liter groentebouillon
200 gram urad dal (of oranje linzen)
2 limoen of 1 citroen
verse koriander, grofgesneden
Verwarm een scheut olie in een soeppan op matig vuur, voeg de ui, bleekselderij, knoflook, gember en een snufje zout toe en laat 5 minuten fruiten. Voeg de kerrie toe, zet het vuur iets hoger en bak tot je hem flink gaat ruiken. Voeg de kokosmelk, bouillon en dal of linzen toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep op laag vuur 30 – 40 minuten koken, tot de dal of linzen gaar en stuk gekookt zijn. Proef de soep en breng hem op smaak met zout, versgemalen peper en limoen- of citroensap. Bestrooi met koriander en serveer in kommen of mokken.