donderdag 31 januari 2013

Visstoofpot


Voor 4 personen:

1/2 kg krieltjes
1/2 kg wortels
1 zoete ui, gesnipperd
1 teen knoflook
1 Spaanse peper, zonder zaadjes in kleine stukjes gesneden
1 bio bouillonblokje
4 stukjes kabeljauwfilet a 100-150 g
handvol korianderblaadjes
1 blik kokosmelk

Halveer de krieltjes zonder ze te schillen. Schil de wortels en snijd in schijfjes van 1/2 cm.Verhit de olie in een braadpan en fruit de knoflook samen met een pepertje. Voeg de ui toe en bak 3 min. Doe de krieltjes, wortels, kokosmelk en bouillonblokje in de pan.  Breng aan de kook en laat op laag vuur met de deksel op de pan 30 min stoven. Schep na 15 min om en leg de kabeljauwfilet samen met koriander ertussen.

Buffalo mozzarella met gegrillde groenten


Ik heb dit heerlijke gerecht in Milano gegeten. Pure simplicity and heaven in your mouth!

Voor 2 personen.
Bij het snijden van de groenten kan het veel lijken maar na het grillen is het precies goed voor 2 mensen.

1 courgette
1 aubergine
1 venkel
1 zoete puntpaprika
2 goede kwaliteit Buffalo mozzarella
ruim olijfolie
ruim goede kwaliteit balsamico azijn
zout
stukje ciabatta

Snij alle groenten in 1/2 cm plakken, venkel en paprika in lengte. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel ruim met olijfolie en azijn, bestrooi met zout.Grill ze gedurende 30-40 minuten op 220 graden regelmatig omscheppend. Als de groenten gaar zijn leg ze op een boord en mozzarella in het midden. Besprenkel alsnog met olijfolie en balsamico azijn. Serveer met een stukje ciabatta.

zaterdag 12 januari 2013

Rode bieten en gember soep 2

Nog een recept voor bieten/gember combo omdat het zooooo lekker is!
Dit is een recept uit Natuurlijk! Eten! van Irene van Gent.

500 gram voorgekookte rode bieten
1 ui
1 liter  (bio)bouillon
10 gram verse gember
1 teen knoflook
olijfolie
zure room


Snijd de bieten in kleine stukken. Snijd de ui, knoflook en gember klein. Fruit de ui, knoflook en gember glazig in de olijfolie, ongeveer 5 minuten. Voeg dan de bieten toe en bak deze een minuut of 5 mee. Voeg dan de bouillon toe, totdat de bieten onder water staan. Kook het geheel net zolang tot de bieten gaar genoeg zijn om te pureren.
Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot je een gladde soep hebt. Is de soep heel dik, dan kun je water of bouillon toevoegen om het wat te verdunnen. Voeg zout en peper toe om op smaak te brengen.
Doe de soep in de kommen, schep er een lepel zure room op en strooi er een snuf peper en zout uit de molen op.

Spicy rode bieten en gember soep

Ik heb het combinatie van rode biet en gember in de Schouw Kuuroord leren kennen en ik was meteen verliefd! Hier een recept (bron: http://www.jamieoliver.com, aangepast):
 
5 tot 6 rauwe rode biet - in blokjes gesneden (kan gekookt, die kan je in de biowinkel kopen en zijn prima!)
2 pastinaken - in blokjes gesneden
1/2 stengel bleekselderij - in blokjes gesneden

1 zoete ui, gesnipperd 
1-2 cm verse gember, geraspt en hoeveelheid afhankelijk van hoe spicy je wilt het hebben
1 laurierblad 

1/2 liter (bio)bouillon, kan uit een bouillonblokje
1 teentje knoflook geplet
1 citroen
150 ml crème fraîche
goede scheut olijfolie

1 lepel boter of ghee
croutons en zonnebloempitten te garneren

Smelt boter in olijfolie. Bak de gesnipperde ui, selderij, pastinaak, gember en knoflook. Daarna voeg de rode bieten, laurier en bouillon toe. Breng alles aan de kook en laat sudderen tot de groenten gaar zijn. Laat het even afkoelen en pureer met een staafmixer. Voeg vervolgens het citroensap toe en roer goed. Aan het einde voeg nog een paar lepels crème fraîche toe. Serveer warm met croutons en geroosterde zonnebloempitten voor een beetje crunch.