vrijdag 12 juli 2013

Gnoc­chi met ba­si­li­cum en to­maat

Bron: Allerhande 7-2013

Voor  4 personen
 
3 el amandelschaafsel (bakje 55 g) 
6 el olijfolie 
2 pakken gnocchi (a 500 g) 
2 tenen knoflook, fijngesneden 
1 zak wilde spinazie (400 g) 
1 bakje hüttenkäse (200 g) 
1 bakje basilicum (20 g), blaadjes gescheurd 
100 g Pecorino, geraspt 
1 bakje cherrytomaten (250 g), gehalveerd 
 
1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel 2 min. Laat afkoelen op een bord. Verhit 4 el olie in de koekenpan en bak de gnocchi in 10 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Schep regelmatig om.
2. Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan en fruit de knoflook 30 sec. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken.
3. Meng de hüttenkäse met peper door het spinaziemengsel en warm 2 min. mee. Schep het basilicum, 2/3 van de Pecorino en gnocchi door de spinazie. Voeg de tomaten toe en bestrooi met het amandelschaafsel en de rest van de Pecorino.

Gehaktschotel met courgette

Bron: Smulweb, aangepast

Voor 2 personen

250 gram gemengd gehakt
2-3 eetlepels boter
2 uien, fijngehakt of in plakjes gesneden
2 knoflookteentjes, fijngehakt
2-3 selderijstengels, in stukjes gesneden
zout, peper
1 snufje nootmuskaat
1 snufje cayennepeper
1 eetlepel majoraan
1 eetlepel paprikapoeder
100 ml groentenbouillon
100 ml room
1-2 courgettes, gewassen en in plakken gesneden (30 min van tevoren met zout bestrooien en laten uitlekken)
250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
1 mozzarella, in plakken gesneden

Het gehakt met de boter in een pan doen en het vlees al roerend bakken.
De uien en de knoflook erbij doen en kort meebakken.
De selderijstukjes toevoegen en kort meegaren.
Het geheel met zout, peper, nootmuskaat, cayennepeper, majoraan en paprikapoeder stevig kruiden, de groentenbouillon erbij gieten en de room erdoor roeren.
Op matig vuur 6-8 minuten laten pruttelen, vervolgens nogmaals nakruiden en in een ingevette ovenschaal doen.
De courgetteplakken, kerstomaatjes en mozzarella in lagen over het gehaktmengsel doen.
De schotel in de oven ca. 25-30 minuten laten garen.
Na het einde van de gaartijd de schotel eruit halen, en direct serveren.

Ovenschotel met doperwten, romige champignons en brie

Bron: Smulweb

Voor 2 personen

300 gram diepvries doperwten
250 gram kastanjechampignons
2 eetl. olijfolie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 dl room
1/2 dl droge witte wijn
peper, zout, tabasco/sambal
125 gram brie
400 gram voorgekookte aardappelschijfjes
tijm
gehakte peterselie

Oven voorverwarmen op 200 graden. Olie verhitten en hierin de champignons op hoog vuur bruin bakken. Uisnippers en tijm toevoegen en meebakken tot deze lichtbruin zijn. Knoflook erbij en even meebakken. Afblussen met witte wijn. Wat laten inkoken. Room erbij. Alles 5-10 minuten laten inkoken tot de massa wat dikker wordt. Op smaak maken met peper, zout en wat tabasco. Doperwten in ovenschaal. Hierover de champignons verdelen. Plakjes aardappel naast elkaar erover verdelen en dan de plakjes brie erop. In het midden van de oven ongeveer 15 - 25 minuten bakken en lichtbruin laten worden. (Als de ovenschotel tevoren is voorbereid en dus koud is moet de schaal zeker 25 - 30 minuten in de oven. Anders is 15 minuten voldoende. Zijn de aardappelen nog niet goed bruin zet de ovenschaal dan even onder de grill. Garneren met wat gehakte peterselie.

Gehakt prei-bakbanaan ovenschotel

 

Bron: Smulweb (beetje aangepast)

Voor 2 personen 

250 g gehakt, gekruid naar je wens

500 g prei

2-3 bakbananen

zakje geraspte oude kaas

zoete ketjap

schepje sambal

Gebakken bosuitjes

 

 

Kruid het gehakt met de kruiden, bak het even aan en doe het daarna in een ovenschaal.
Smoor de prei even aan met de sambal en de ketjap. Roer er als laatste flink wat gebakken uitjes door. Doe de prei vervolgens over het gehaktmengsel in de ovenschaal. Snij de bananen in plakjes en leg ze over het preimengsel. Strooi hier overheen de geraspte kaas. Zet de ovenschotel vervolgens zo'n 20 minuten op 200 graden in de oven.