dinsdag 22 oktober 2013

Kip à la Bacon

Voor 2 personen:

100 - 150 g spekjes
1 zoete ui, fijngesneden
2 preien, in ringen gesneden 

1 bakje champignons, gehalveerd
1 rode paprika, in blokjes gesneden
2 (bio)kipfilets, in blokjes gesneden
100 ml witte wijn
1 kleine kan kokosmelk

 Rijst, gekookt op een gebruikelijke manier of naanbrood

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte spek toe en bak semi krokant, zet opzij. Laat 2 lepels spekvet in de pan en voeg de ui en de prei in de pan toe en bak gedurende 3 minuten. Voeg kip, champignons en rode paprika toe. Kook nog 5 minuten. Voeg witte wijn toe en kook tot wijn bijna verdampt is. Voeg de kokosmelk toe en kook tot het dik wordt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met rijst op naanbrood.

Warme tonijnsalade


Voor 2 personen:
 
150 g boontjes of bimi
2 handvol (bio)cherry tomaatjes, gehalveerd
100 g zwarte olijven
100 g geroosterde paprika's (mag uit een potje)
handvol basilicumblaadjes
2 goede kwaliteit tonijnsteaks 
2 (bio)eieren
Olijfolie
Zout en peper
Balsamicoazijn

Verwarm de oven op 200 °C. Kook de boontjes of bimi 4 minuten kapperig, giet ze af.
Leg de tomaten, boontjes/bimi, olijven en paprika in een bakpan. Ertussen ook de tonijnsteaks. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Leg 2 kleine remekins (schaaltjes die in de oven kunnen) ook in de bakpan, breek de eieren erin. Besprenkel ook met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Rooster alles gedurende 15 minuten zodat tonijn niet te gaar wordt en dat de eiwitten gestold zijn, dooiers moeten nog vloeibaar zijn. Als je geen remekins hebt kan je gewoon spiegeleieren maken!
Als alles klaar is voeg de basilicumblaadjes toe en besprenkel met balsamicoazijn.

zondag 13 oktober 2013

Winter salade



Bron: Rachel Khoo's eerste kookboek "The Little Paris Kitchen"

Wel aangepast ;-) en ah zoooo lekker!

Maaltijd salade voor twee
4 wortels  
2 pastinaken 
1 gekookte rode biet, in zeer dunne plakjes gesneden 
2 kleine zure appels 
olijfolie, zout 
100-150 g spekjes  
2 handvol van knapperige sla
150 g zachte geitenkaas 
vinaigrette: 
2 el olijfolie 
1 eetlepel balsamico azijn 
zout en peper naar smaak
 
Snijd alle groente behalve biet en appels in behapbare brokjes. Gooi de gesneden groente en de appels in een braadslee, besprenkel royaal met olie en zout. Leg ook spekjes ertussen. Bak alles circa 45 minuten in 200 graden. Schep af en toe! Ondertussen maak de vinaigratte en snij de biet.


Om te serveren: leg de sla op twee boorden, vervolgens geroosterde groenten, appels, gesneden biet en verkruimelde geitenkaas. Besprenkel alles met de vingegrette. Wat brood erbij.

Bon Appetit !

zaterdag 12 oktober 2013

Gebakken zoete aardappels met ui, spek, rucola en eieren



Voor 2 personen

2 zoete (bio)aardappels

 Olijfolie
 Zout en vers gemalen zwarte peper, naar smaak
150-200 gram (bio)spekjes
 

1- 2 grote zoete uien,  in dunne plakjes gesneden 
2 (bio)eieren
1 zakje rucola

 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappels en wrijf ze met een beetje olijfolie en bestrooi met zout en peper. Prik elke zoete aardappel een paar keer met een vork en leg het op een bakplaat . Bak tot ze zacht zijn - 45 tot 60 minuten. 

Terwijl de aardappels in de oven zijn, bak de spekjes in de pan. Nadat spekjes goudbruin zijn leg het opzij op een keukenrol. Bak vervolgens de ui in het overgebleven spekvet. Diep goudbruin en zeer zacht. Leg opzij onder een alufolie zodat ui en spekjes lekker warm blijven.

Zodra de aardappels klaar zijn, bak de spiegeleieren.


Om te serveren: leg een zoete aardappel op elk bord. Snij door het midden maar niet door en door. Leg een handvol rucola op elke zoete aardappel. Verdeel de ui en spek over de aardappels. Leg een spiegel ei op elke aardappel, bestrooi royaal met zout en peper.