zondag 17 januari 2016

Coleslaw


1/2 - 1 kopje witte kool, klein gesneden
1-2 wortels, geraspt
(handje witte rozijnen, optioneel)

Saus:
3 lepels goede mayonaise
3 lepels melk
3 lepels (witte) balsamicoazijn
zout

Nadat je de groente gesneden hebt, maak je de saus. Vervolgens meng je de saus met de groente. Dat was het en zoooo lekker!

vrijdag 1 januari 2016

Witlof met ham à la Richard Olney


Bron: Janneke Vreugdenhil "Comfort food"

  • 50 g roomboter
  • 1 kg witlof
  • 2-3 plakjes rauwe ham (Italiaanse prosciutto of Spaanse serrano), gesnipperd
  • ½ citroen
  • 100 ml slagroom

Vet een vuurvaste aardewerken schaal of een stoofpan in met boter. Leg de kropjes witlof dicht naast elkaar in een enkele laag op de bodem van de schaal of pan. Bestrooi met wat zout en met de hamsnippers. Leg er ook hier en daar wat vlokjes boter op. Leg het deksel op de schaal of pan en zet op heel laag vuur. Laat de witlof zo 1 uur heel zachtjes stoven.

Haal het deksel van de pan en knijp er de halve citroen boven uit. Schud even aan de pan of schaal zodat de witlof helemaal bedekt raakt. Voeg ook de room toe en schud nogmaals aan de pan. Laat nog een kwartier zachtjes stoven, zonder deksel.

Het kan zijn dat de witlof nu klaar is, maar het kan ook zijn dat het stoofvocht nog te dun is. Laat in dat geval de witlof nog 10-15 minuten stoven tot het vocht wat is ingedikt.

Serveer de witlof met de gekaramelliseerde roomsaus. Je kunt de groente als aparte gang opdienen, maar ook met bijvoorbeeld aardappelpuree en varkenskarbonades of lamskoteletjes.