zaterdag 28 september 2013

Crema de manzana



Bron: Janneke Vreugdenhil

Voor 6 personen

1 kilo golden delicious of goudrenetten
sap van een ½ citroen
150 g suiker 

5 grote eidooiers
160 ml slagroom
3 eetlepels suiker of 50 gram geroosterd amandelschaafsel


Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze meteen in een schaal met water waarin je het citroensap hebt gedaan, zodat ze niet verkleuren. Laat de appelblokjes uitlekken en doe ze in een pan, samen met 120 ml water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook 15 minuten. Prak of stamp de appels tot moes. Voeg 150 gram suiker toe en laat in 5 – 10 minuten, al roerend, zoveel mogelijk vocht uit de appelmoes verdampen. Klop de eidooiers los met de room en schenk dit mengsel bij de appelmoes terwijl je stevig blijft roeren. Na 1 – 2 minuten zal een gebonden vla ontstaan. Haal de pan van het vuur, verdeel de appelmoes over 6 schaaltjes, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen. Laat de appelvla door en door koud worden in de koelkast.  Bestrooi vlak voor het serveren met een dun laagje suiker en laat dit karamelliseren met behulp van een crème brulée brander of onder de grill. Of sla het karameliseren over en bestrooi de vla met geroosterd amandelschaafsel of nog beter: toefje yoghurt! Serveer meteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen