zondag 20 december 2015

Crème brûlée

Bron: nrcnext.nl en Janneke Vreugdenhil

Voor 4 personen

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • rietsuiker voor het krokante laagje
verder nodig:
  • 4 lage crème brûlée-schaaltjes
  •  een crème brûlée-brander
 
Snijd het vanillestokje in de lengte open. Doe de slagroom en vanille in een steelpan en breng op middelhoog vuur rustig tegen de kook aan. Zet het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de melk een half uur broeien. Zet de schaaltjes klaar in een bakblik of ovenschaal. Verwarm de oven voor op 120 graden. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop goed door elkaar. Vis het vanillestokje uit de room en schraap het zwarte merg eruit. Voeg dit toe aan de room. Schenk de warme room nu bij de eieren, terwijl je blijft kloppen met een garde. Schenk het mengsel vervolgens, door een zeef, in de schaaltjes. Vul de ovenschaal met warm (niet kokend) water tot halverwege de schaaltjes. Dek af met aluminiumfolie en schuif ongeveer anderhalf uur in de oven, tot de eiervla net gestold is. Haal de schaal uit de oven, til de schaaltjes uit het water en laat afkoelen. Laat de crème vervolgens door en door koud worden in de koelkast. (Dit duurt een paar uur, maar je kunt ze ook makkelijk een etmaal laten staan.) Haal de schaaltjes vlak voor het serveren uit de koelkast en bestrooi zo egaal mogelijk met een dun laagje rietsuiker. Zet de brander aan en laat de suiker gelijkmatig karamelliseren – dat gaat het beste door de schaaltjes rond te draaien, zodat je overal makkelijk bij kunt. Serveer de crème brûlée direct. (Na verloop van tijd dringt het vocht uit de crème namelijk in het krokante laagje en maakt het weer zacht.)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen