donderdag 14 november 2013

Worteltjestaart van Leonie




Bron: Leonie - mijn lieve VK collega!

Deeg:
300 gram boter                                                         
300 gram fijne kristalsuiker                                
50 gram bruine basterdsuiker                                 
Zakje vanillesuiker                                                   
Snufje zout
4 eieren                                                                   
300 gram zelfrijzend bakmeel                              
2 theelepels kaneel                                                  
1 theelepel kruidnagelpoeder                                 
1 theelepel gemberpoeder                                       
1 ½ theelepel bakpoeder                                         
350 gram geraspte wortel                                        
100 gram gehakte pecan- of walnoten
100 gram rozijnen

Glazuur:
100 gram roomkaas 
2 lepels crème fraiche
1 eetlepel boter
125 gram poedersuiker 
zakje vanillesuiker 
1 eetlepel sinaasappelsap 
1 geraspte schil van een halve sinaasappel 

Marsepein worteltjes:
klein stukje oranje marsepein 
klein stukje groene marsepein 

1.      Vet een bakvorm doorsnede 26 cm in en bestrooi hem licht met paneer- of griesmeel. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.     Klop de boter zacht met de suiker, vanille en het zout
3.     Klop met de mixer 1 voor 1 de eieren.
4.     Meng de specerijen en het bakpoeder door het bakmeel en schep dit voorzichtig door het beslag.
5.      Rasp de wortel en schep die samen met de noten en rozijnen door het beslag.
6.    Doe alles in de bakvorm en dek deze af met aluminiumfolie. Zet dit in de oven en bak de taart in ruim  1 ½ uur gaar in het midden van de oven. Verwijder na een uur het aluminiumfolie. Prik er met een naald in om te kijken of de taart gaar is.
7.     Maak ondertussen een zacht glazuur door de poedersuiker met de boter, roomkaas, crème fraiche, vanille geraspte sinaasappel en sinaasappelsap romig te kloppen. Spatel het glazuur over de taart wanneer deze is afgekoeld. Versier de taart eventueel met marsepeinen worteltjes.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen