zaterdag 9 november 2013

Eclairs

Bron: Smulweb

Soezendeeg:
200 ml water
100 g boter
150 g witte bloem
4 eieren

Banketbakkersroom:
0.5 liter melk
1 vanillestokje
100 g suiker
4 eierdooiers
4 eiwitten
43 g maizena

Chocoladeglazuur:
125 g melkchocolade
100 g bloemsuiker
25 a 30 ml light room (afhankelijk van de consistentie van het chocoladeglazuur)
2 eetlepels koud water
 
Soezendeeg:
Breng het water met de boter aan de kook.
Voeg in 1 keer de bloem toe en roer goed om klonters te voorkomen.
Laat op het vuur drogen - je bekomt een deegbal.
Neem de kookpot van het vuur. Voeg 1 voor 1 de hele eieren toe. Roer steeds goed alvorens een volgend ei toe te voegen.
Spuit het deeg dmv een spuitzak op het bakpapier - 7.5 cm lang en 1 cm breed of ronde toefjes 3 cm diam zoals op de foto. Laat voldoende plaats tussen de toefjes - alles zwelt ongeveer 1.5 keer!
Bak de soezen in een voorverwarmde oven gedurende 30 a 35 minuten bij 200?C.

Banketbakkersroom:
Breng de melk met de vanillestok aan de kook. Schraap het binnenste uit het vanillestokje.
De suiker met de eierdooiers tot een ruban kloppen - dus lintvormig en bleek van kleur.
Voeg dan aan de ruban de maizena toe en klop die eronder (doe deze bewerking in een kookpot die je kan verwarmen).
Klop de eiwitten tot sneeuw.
Zeef de warme melk en voeg die aan de ruban toe.
Meng goed op het vuur - onder voortdurend roeren. Laat het beslag even ploffen.
Neem van het vuur, laat iets afkoelen en roer snel de tot sneeuw geklopte eiwitten eronder.
Let op: de banketbakkersroom moet nog warm in de soezen gespoten worden (anders heb je brokken of klonters)!
Je kan een opening maken in de soezen en de banketbakkersroom erin spuiten of je kan zoals op de foto de soezen doorsnijden en dan opvullen.

Chocoladeglazuur:
In een steelpannetje de in stukken gehakte chocolade smelten op zeer laag vuur (kleinste stand).
Wanneer volledig gesmolten de suiker toevoegen.
Wanneer onder geroerd, de room toevoegen - geleidelijk.
Als alles goed vermengd is, het koude water heel geleidelijk aan het chocolademengsel toevoegen.
Schep het glazuur over de hoedjes van de soezen - of dompel deze in het glazuur - wanneer het nog warm is.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen