maandag 22 augustus 2011

Brood met Guiness van Liska

Ik heb dit brood van een verre internetkennis van mij: Liska. Hier haar broodblog: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/11/pszenny-chleb-piwny.html (wel in het pools maar foto's zijn zeker de moeite waard om te zien).
Dit brood is ontzettend makkelijk, lukt altijd (SORRY Twinkle!) en daarbij is ie ongelooflijk lekker.

Wat je nodig hebt:

260 ml donker bier (bv. Guiness, die is het lekkerst!)
260 ml water
600 g bloem (vandaag heb ik spelt geprobeerd en die werkt ook prima)
3 theelepels zout
10 g verse gist (als ik die niet heb dan doe ik ook 1/2 pakje van een droge)

Mix alle ingrediƫnten en laat het deeg bedekt met folie 12-18 uur op een warme plek staan. In principe zou je het gewoon met een houten lepel kunnen mengen, maar ik ben te lui en gooi ik het in mijn KitchenAid.

Na die tijd strooi wat bloem op de keukentafel of plank en vouw het deeg paar keer tot een soort bol bedekt met bloem wordt. Het moet niet meer plakken. Gebruik gewoon meer bloem als het deeg erg plakt.

Vervolgens bestrooi een theedoek met bloem wikkel deze om de bol deeg. Laat het deeg in een vergiet zo nog ongeveer 30 minuten staan.

Ondertussen kan de over op 230 graden Celsius worden voorverwarmd. Zet een bakpan met dikke want en deksel (Ik gebruik mijn onsterfelijke Le Creuset) tijdens het verwarmen in de oven. Laat deze ongeveer 30 minuten goed op temperatuur komen.

Rol de bol deeg uit de theedoek in de hete pan. Pan moet gewoon schoon zijn, geen smeersels nodig. Zet deze weer met deksel voor 20 minuten in de oven. Haal daarna de deksel van de pan en laat het brood (in de pan) nog 20 minuten bakken in de oven.
2 opmerkingen: