Bron: nrc.tv Janneke Vreugdenhil
Voor ongeveer 200 ml:
1 eidooier
2 theelepels citroensap
1 theelepel fijne (dijon)mosterd
zout en peper
2 dl arachideolie
Doe de eierdooier, azijn, mosterd en een snuf zout in een kom en zet deze op
een vochtige theedoek. Op die manier verschuift ‘ie niet wanneer je met één
hand olie toevoegt en met de andere klopt.
Roer met een ballongarde tot een glad mengsel. Voeg er druppel voor druppel de
olie aan toe, terwijl je stevig blijft kloppen.
Vanaf het moment dat de saus yoghurtdik is, kan de olie er in een dun
straaltje bij. Proef en maak op smaak met extra zout, citroensap en/of
mosterd.
Als de mayonaise te dik is, of als je hem langer dan een dag wilt bewaren,
roer er dan op het laatst een eetlepel heet water door.
Naar smaak kun je op dit basisrecept variëren door extra smaakmakers toe te
voegen. Bijvoorbeeld: fijngehakte verse groene kruiden, knoflook, ansjovis,
kappertjes, zoute citroen, chilipeper of noten. Of een scheut Pastis, een
lepeltje harissa (rodepeperpasta) of een paar druppels truffelolie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten