zondag 6 mei 2012

Verse mayonaise

Bron: nrc.tv Janneke Vreugdenhil

Voor ongeveer 200 ml:
1 eidooier
2 theelepels citroensap
1 theelepel fijne (dijon)mosterd
zout en peper
2 dl arachideolie


Doe de eierdooier, azijn, mosterd en een snuf zout in een kom en zet deze op een vochtige theedoek. Op die manier verschuift ‘ie niet wanneer je met één hand olie toevoegt en met de andere klopt.
Roer met een ballongarde tot een glad mengsel. Voeg er druppel voor druppel de olie aan toe, terwijl je stevig blijft kloppen.
Vanaf het moment dat de saus yoghurtdik is, kan de olie er in een dun straaltje bij. Proef en maak op smaak met extra zout, citroensap en/of mosterd.
Als de mayonaise te dik is, of als je hem langer dan een dag wilt bewaren, roer er dan op het laatst een eetlepel heet water door.
Naar smaak kun je op dit basisrecept variëren door extra smaakmakers toe te voegen. Bijvoorbeeld: fijngehakte verse groene kruiden, knoflook, ansjovis, kappertjes, zoute citroen, chilipeper of noten. Of een scheut Pastis, een lepeltje harissa (rodepeperpasta) of een paar druppels truffelolie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten