donderdag 8 november 2012

Witte bonen uit Bretagne




Zo heet dit gerecht in het Pools - Witte bonen uit Bretagne. Maar of zij werkelijk uit Bretagne komen weet ik eerlijk gezegd niet...
Het is in ieder geval super winters en super lekker!
 

Voor 4 personen:
3-4 blikken witte bonen, maar je kan ook 500 g droge voor 24 uur laten weken.
250 g gerookt (bio)spek
300 g goede kwaliteit rookworst in halve ringen gesneden

2 zoete uien in kleine blokjes gesneden
3 blikjes tomatenpuree
4 eetlepels gedroogde marjolein

1 bouillon blokje
2-3 theelepel goed kwaliteit (gerookte) paprikapoeder 

zout en peper naar smaak
handvol gesneden peterselie
goed brood

Verwarm de bonen in hun eigen vocht. Ik gebruik meestal vocht uit 2 blikken. Het moet niet te veel vocht zijn, bonen moeten net onder het water staan.
Bak het spek samen met de uien in een bakpan totdat uien lekker bruin worden. Verkruimel het bouillon blokje er doorheen. Vervolgens bak de worst mee. Voeg paprikapoeder toe, laat het lekker geuren en vervolgens voeg de tomatenpuree toe. Zodra het lekker pruttelt voeg het aan de kokende bonen toe. Voeg de marjolein, zout en peper naar smaak toe en kook nog 5-10 minuten. De saus moet lekker soepig worden maar niet te dun, als dat het geval is kan je een aantal bonen met een vork pletten.

Garneer met peterselie en serveer met een goede snee brood. Goddelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen