zondag 14 oktober 2012

Boeuf Bourguignon volgens Julia Child


 Bron: Julia Child "Mastering the art of French cooking" met mijn eigen aanvullingen

250 gr spekjes 
1,5 kg goede rundvlees
1 grote zoete ui, in ringen
1 wortel, in plakjes
1 fles rode wijn uit Bourgondie zoals Pinot Noir
400 ml rundvlees bouillion 
1 lepel tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1/2 tl. tijm
2 laurierbladjes
500 gr champignons
18-24 kleine uitjes zoals sjalotjes
Zout
Peper
2 el bloem
Boter

Sauteer de spek in een braadpan, waar je wat olie in hebt gedaan. Vervolgens haal je spek eruit en zet je apart. Vet bewaar je voor het bakken van het vlees.
Snij het rundvlees in grote stukken een droog het met een keukenrol. Dit sauteer  je in dezelfde olie als de spek.
Haal het uit de pan en zet apart.
Zet de oven nu op 175 graden.
Nu bak je de ui en wortel in de pan, totdat ze bruin worden. Vervolgens schenk je het overgebleven vet in een bakje. De spek en rundvlees gaat terug naar de pan. 
Doe nu wat zout, peper en de bloem erbij.
Zet de pan 4 minuten in de oven, omschudden en weer 4 minuten in de oven.
Haal de pan eruit en doe de wijn, bouillion, tomatenpuree, knoflook, tijm, laurierbladjes en spekvet erbij. Deksel erop en in de oven voor ongeveer 2-2,5 uur, het vlees is klaar wanneer je er makkelijk met een vork in kunt prikken.

Terwijl het vlees in de oven is kan je de champignons en uitjes klaarmaken. Champignons snijd je in vieren en bak je ze even in de boter. Zet ze apart. Uitjes kook je in schil voor 30 seconden zodat je ze vervolgens heel makkelijk kan pellen. Je kookt ze in zijnngeheel zachtjes in een pan met wat boter en water voor ongeweer 15 minuten. Laat ze net zo lang op het vuur totdat ze zacht zijn. Zet vervolgens apart.
Om het af te maken.
Wanneer het vlees klaar is, haal je het door een zeef, vang je vocht in een bakje.  Het vlees doe je weer terug in de pan met de champignon en de uitjes.
De saus kook je totdat het ingedikt is en het vet naar boven komt. Het vet haal je eruit.
Vervolgens schenk je dit over het vlees!

Het beste met aardappelpuree en groene sla! En natuurlijk een goede Pinot Noir!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen