woensdag 3 oktober 2012

Gesmoord spek met gekaramelliseerde rode biet en aardappelpureeBron: Foodies (ietsje aangepast) via Natuurlijk Mooi Monique ;-)

Voor 4 personen
8 kleine rode bieten (je kan ook de al voorgekookte bietjes kopen)
zout, peper en nootmuskaat
4 ongemarineerde speklappen
1 el bloem
2 teentjes knoflook
4 el boter
4 takjes rozemarijn
1 (bio)groentebouillonblokje
1 glas droge witte wijn
600 g aardappels
100 ml melk
2 el suiker
1 el balsamico

1. Kook de bieten in ca. 45 minuten gaar in water met wat zout (natuurlijk als je de voorgekookte bieten heb dan sla je deze stap over). Bestrooi de speklappen met zout en peper en wentel ze door de bloem. Pel en snipper de knoflook.

2. Verhit 1 el boter in de braadpan en bak de speklappen ca. 4 minuten aan beide kanten. Voeg de knoflook, de rozemarijn op een paar naaldjes na, het bouillonblokje en de witte wijn toe en laat het geheel afgedekt ca. 40 minuten smoren op laag fuur.

3. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout. Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen. Voeg de melk en 2 el boter toe en stamp het geheel met een pureestamper fijn. Breng de aardappelpuree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

4. Spoel de gare bieten af met koud water en pel de schil eraf. Snijd de bieten in vieren. Verhit 1 el boter in een pan en bak de bieten ca. 4 minuten rondom. Voeg de suiker toe en laat karamelliseren. Blus af met de balsamico en breng op smaak met zout en peper. Serveer de bietjes met een speklap op de aardappelpuree. Garneer met de overige rozemarijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten