zaterdag 16 juni 2012

Moqueca - Braziliaanse visstoofpot

Ik heb het in Miami Beach op Española Way gegeten, gewoon hemel! Recept is een uitgeprobeerde samenvoeging van 2 recepten.

4 porties

Stoofpot:
600 gram witte visfilet, ik gebruik kabeljauw 
Sap van 1 citroen
Zout en zwarte peper 
2 eetlepels olie 
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels korianderpoeder
2 zoete uien, in ringen gesneden 
1 chili pepertje, zeer fijn gesneden en zonder zaadjes 
3 tomaten zonder schil en in kleine blokjes gesneden 
1 rode en 1 gele paprika, in dunne plakjes gesneden 
1 blikje kokosmelk 
250 gram grote garnalen of gamba's, optioneel 
4 eetlepels gehakte koriander 
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels bosuitjes

Rijst:
1 eetlepel olijfolie
1 zoete ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
Per persoon 2 handjes witte rijst, ik vind jasmijn of basmati het lekkerst
1 theelepel zout


Snijd de visfilets in vierkante stukken. Leg ze op een schotel, breng royaal op smaak met zwarte peper, zout en citroensap (wees gul). Dek de schotel af en leg in de koelkast.


Start met de rijst. Verwarm een ​​eetlepel olijfolie in een middelgrote pan. Voeg de gehakte 1 ui toe en bak al roerend tot de ui glazig wordt. Voeg de knoflook toe en bak nog gedurende 30 seconden, tot de knoflook geurig wordt. Voeg de rauwe witte rijst toe en roer volledig totdat rijst helemaal bedekt is met de olie, uien en knoflook. Voeg het kokende water toe, zo'n beetje 1,5 x meer dan rijst. (Ik verplaats nu de rijst naar de rijstkoker, echter kijk op de verpakking hoe je je rijst moet koken). Roer er 1 theelepel zout doorheen. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat zachtjes koken gedurende 15-20 minuten, daarna serveer met de stoofpot.

In een stoofpot pan, voeg olie, gehakte knoflook, korianderpeder en roer met een houten lepel tot het geurig wordt. Voordat knoflook te bruin wordt voeg uien, paprika toe en bak ze paar minuten zonder heftig te roeren, mix gewoon een beetje. Voeg 1/2 tomaten en chili pepertje toe. Breng royaal op smaak met zout en peper (vees gul, echt meer dan je denkt). Niet te veel roerend, voeg een beetje verse koriander en peterselie toe. 
Leg de vis bovenop en voeg de resterende tomaten en een beetje koriander. Laat koken voor 10 minuten. Voeg de kokosmelk en verse garnalen toe (als je ze gebruikt, het is optioneel). Roer weer een beetje en kook gedurende 5 minuten. 
Als  de garnalen van kleur veranderen (als je ze gebruikt, anders is 5 minuten zeker voldoende), zet het vuur af en voeg de rest van de kruiden toe. Laat staan ​​een paar minuten en serveer met de rijst.


Onbeschrijfelijk lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten