vrijdag 20 april 2012

Romige aspergesoep

Bron: Simply Recipes

1kg asperges, ontdaan van houtige einden
1-2 grote gele uien, grof gehaakt
3 eetlepels ongezouten boter
1L kippen/groentebouillon
200ml water
2-3 takjes verse tijm (alleen blaadjes)
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
70ml crème fraîche
1 eetlepel droge vermout (optioneel)
een scheutje vers citroensap
zout en peper

Snijd de tips van de asperges +/-1.5 cm van boven en halveer ze in lengte als ze dik zijn. Leg opzij voor de garnering. Snijd de overgebleven asperges stengels in 0.5 cm rondjes. Smelt de boter in een soeppan. Voeg de uien toe en bak ze ongeveer 5 minuten totdat ze glazig zijn. Voeg de gesneden asperges bij de uien toe. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Kook nog 5 minuten. Voeg de bouillon, water, en tijm in de pan. Zet de soep aan de kook. Stoof onder een deksel tot dat de asperges gaar zijn, 10 tot 15 minuten. Aan het einde van het koken, roer er de gehakte peterselie doorheen. Terwijl de soep kookt, blancheer de aspergepunten in een kleine pan met kokend, gezouten water (ongeveer 1.5 theelepel zout per liter water), tot de tips net gaar zijn, ongeveer 2-4 minuten, afhankelijk van de grootte van de asperges. Laat ze uitlekken. Spel met koud water af om het kookproces te stoppen. Zet opzij. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de room. Roer de vermouth en een scheutje citroensap. Breng op smaak met zout en peper naar smaak. Garneer met aspergepunten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen