maandag 2 april 2012

Spinazie gratin met hardgekookte eieren

Bron: http://simplyrecipes.com (aangepast voor 4 mensen)

Ideaal als (bij)gerecht voor Pasen :D

1kg verse spinazie, schoongemaakt
100 g geraspte gruyère of oude kaas
4 hardgekookte eieren
3 lepels paneermeel
2 lepels verschillende kruiden (knoflook, zout, peper, provinciaalse kruiden)
olijfolie

Vers bechamelsaus (recept: http://drkikker.blogspot.com/2012/04/bechamelsaus.html)

Blancheer de spinazie in kokend water gedurende 1 minuut en schrik het vervolgens af met koud water. Laat hem uitlekken en af koelen. Druk zo veel water als je kunt uit de spinazie. Een goede manier om dit te doen is de uitgelekte spinazie leggen op een grote, schone theedoek. Vervolgens wikkel je spinazie in de handdoek, en wring je het vocht uit. Hak de spinazie en leg in een grote kom. Breng op smaak met zout, peper en zet hem opzij terwijl je de bechamelsaus maakt.

Roer de bechamelsaus door de spinazie.

Besmeer de binnenkant van een ovenschaal of braadpan met een beetje boter. Giet de bechamelsaus-spinazie mengsel in een pan. Bestrooi het oppervlak met de geraspte Gruyère kaas. Halveer de hardgekookte eieren en leg ze met een gesneden kant naar boven, boven op de spinazie. Druk ze stevig in de spinazie, zodat de gesneden kant van de eieren ter hoogte van de spinazie is. Bestrooi met 3 tot 4 eetlepels paneermeel, wat kruiden, zout en peper. Besprenkel de bovenkant met een beetje van olijfolie.

Bak zonder deksel, in 190 °C voor 25-30 minuten, tot gratin mooi bruin is.

2 opmerkingen: