maandag 25 maart 2013

Rodebietenrisotto



Bron: Nadelunch.com (aangepast)

Voor 2 personen
3 rauwe rode bieten, ongeveer 500 gram
750 milliliter bouillon
1 ui, gehalveerd en in ringen
een scheut olie en wat boter
3 tenen knoflook, geperst
4 vuisten risottorijst
150 milliliter volle rode wijn
1 eetlepel tijm
zachte geitenkaas naar smaak

Dressing voor over de risotto
het sap en de rasp van 1 biologische citroen
1 eetlepel tijm
6 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de onderkant en bovenkant van de bietjes af. Spoel ze daarna goed af onder koud stromend water en droog ze met wat keukenpapier. Pak de bieten, ongeschild, in in aluminiumfolie en leg ze drie kwartier in de voorverwarmde oven.
Maak in de tussentijd de dressing: combineer alle ingrediƫnten en roer tot een sausje. Zet opzij.
Haal de bieten na drie kwartier uit de oven. Pak ze uit en schil ze. Snijd de geschilde bieten in dobbelsteentjes en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bietenblokjes nog een kwartier in de oven goed gaar worden.
Breng de bouillon aan de kook en hou warm. Voeg als de blokjes biet klaar zijn de helft ervan toe aan de bouillon en pureer met een staafmixer. Zet de andere helft van de bieten even opzij. Zeef de bietenbouillon, gooi de pulp weg en breng de bouillon wederom aan de kook. Hou de bouillon vanaf nu voortdurend tegen het kookpunt aan.
Verhit een flinke scheut olie met wat boter in een pan en bak de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg de tijm toe en roer even door.
Doe de risottorijst in de pan en roer. Als alle korreltjes glazig zien, voeg je de wijn toe en laat je die al roerend verdampen.
Zet het vuur laag en giet een soeplepel bouillon op de rijst. Net voordat de rijst dreigt droog te koken, voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Blijf ondertussen voortdurend roeren. Proef regelmatig of de rijst gaar is. Als het zover is zet het vuur uit. Roer de andere helft van de bietendobbelsteentjes door de risotto en laat met de deksel op de pan een minuut of drie staan.
Garneer de risotto met de geitenkaas, tijmdressing en een draai versgemalen peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten