dinsdag 14 februari 2012

Lamsvlees met saffraan

Recept van Janneke Vreugdenhil, bron NRCNext 13-02-2012

Ingrediënten
olijfolie
3 middelgrote uien, fijngesnipperd
1 (lams- of kippenbouillon)bouillonblokje
2 teentjes knoflook, gepeld
een plukje saffraan
¼ theelepel geelwortelpoeder
½ theelepel gemberpoeder
1½ theelepel gemalen zwarte peper
600- 750 gram lamsstoofvlees met bot, in grote dobbelstenen
een paar takjes koriander

Schenk een royale plens olie in een zware braadpan of een tajine. Voeg de uien toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Zet op middelhoog vuur en laat de uien 5 – 8 minuten fruiten tot ze goudblond zijn. Doe de knoflooktenen in een vijzel, voeg een snufje zout toe en wrijf tot een fijne pasta. Schenk er een half glas water op en roer even los. Voeg de saffraandraadjes, de geelwortel, gember en peper toe en roer nog een keer om. Schenk dit saffraanmengsel over in een diep bord en wentel het vlees erdoor. Voeg het vlees toe aan de uien in de pan. Schep om en schenk er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Bind de takjes koriander tot een bosje en leg dit in de pan tussen het vlees. Breng alles aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat 1,5 – 2 uur stoven, tot het vlees door en door gaar is. Check tussendoor regelmatig of de tajine niet te droog wordt. Voeg zo nodig een scheut water toe en schep het vlees telkens even om. Vis de koriander eruit en proef of er nog zout bij moet. Serveer met platbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen