donderdag 12 januari 2012

Ayurvedische linzensoep

200g gele spliterwten
200g rode linzen
1,6 liter bouillon
2-3 middelgrote wortels, snijd ze in plakken
2 eetlepels vers geschilde en fijngesneden gember
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels boter of Ghee
8 lente-uitjes, in dunne plakjes
45g gouden rozijnen (niet meer, anders wordt soep te zoet)
140 ml tomatenpuree (2 kleine kannetjes)
1 kan kokosmelk
1 handvol verse koriander, fijngehakt
Zout naar smaak
gekookte bruine rijst, voor het serveren (optioneel)

Spoel de spliterwten en linzen grondig af.
Plaats ze in een extra grote soeppan, schenk het water erover en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de wortel en 1 / 4 van de gember toe. Deksel er op en laat ongeveer 30 minuten, of tot de spliterwten zacht zijn, koken. In de tussentijd, in een kleine droge koekenpan of steelpan, frituur de kerriepoeder op laag vuur totdat het heel geurig wordt. Wees wel voorzichtig, je wil niet dat de kerriepoeder verbrandt. Zet even opzij.

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur, voeg de helft van de groene uien, de rest van de gember en rozijnen. Bak twee minuten voortdurend roerend, voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut of twee. Voeg de geroosterde kerriepoeder bij het tomatenpuree mengsel, goed mengen en voeg dit aan de sudderende soep samen met de kokosmelk en zout. Laat de soep zonder deksel gedurende 20 minuten sudderen. De textuur moet verdikken, maar je kunt spelen met de consistentie door het toevoegen van meer water. Je kan het ook langer koken voor een dikkere consistentie. Ik vind hoe dikker hoe lekkerder ;-).

Als je wilt, kan je warme soep over gekookte bruine rijst schenken. Over de pasta kan ook.

Aan het einde bestrooi soep royaal met koriander en de resterende groene uien.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen